HYH © 2021. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Otçul Hayvanlar
  3. Pandalar

Pandalar

Teoman Güneş Teoman Güneş -

- 6 dk okuma süresi
33 0
Pandalar

Pandalar

Memeliler sınıfına ait olan pandalar otçul hayvanlar sınıfındadır. Fakat hem otçul hem etçil beslenen türleri de bulunmaktadır. Pandalar soyu tükenme riskiyle karşı karşıya olan hayvan türlerinden birisidir. Bir panda doğduğunda ortalama olarak 100 gr ağırlığındadır. Yeni doğan bir panda yavrusu her 2 saatte bir emzirilir. Ufacık doğmasına rağmen her bir yavru panda ortalama 3 ay içerisinde yürümeye başlar. Pandalar görünümleri açısından oldukça ilginç hayvanlardır. Dışarıdan görünümü bir ayıyı andırsa da davranışsal özellikleri daha çok bir rakun gibidir. Vahşi doğanın sert koşullarında veya bir hayvanat bahçesinde yaşamak pandalar için adaptasyon açısından sorun teşkil etmemektedir.

Pandalar günlük yaşamlarında sık sık beslenmektedirler. Oyun oynamayı çok seven pandalar genel olarak saldırganlık göstermezler. Çeneleri ve uyguladıkları güç bakımından pandalar üst seviyede hayvanlardır. Duygusal yönden çok gelişmiş olduklarından pandalar ve insanların ilişkileri normal üstü kabul edilebilir. Pandalar dev ve küçük panda olarak iki sınıfta işlenir. Resmi olarak tüm pandalar Çin‘e ait olarak kabul edilir. Çok yavaş hareket eden pandalar bunu az enerji harcama amacıyla sergiler. Panda postları çok değerli olduklarından (55.000 – 110.000 dolar) kötü amaçlı avcıların hedefindedirler. Bu durumda zaten nesli tükenmekle karşı karşıya olan pandaların durumunu daha da zora sokmaktadır.

Panda Türleri ve Avlanma Biçimleri

Panda türleri sınıflandırılırken daha çok renkleri dikkate alınır. 3 türü bulunan pandalar kızıl, kahverengi ve siyah pandalar olarak ayrılır. Pandalar vahşi yaşamında etçil memeli hayvanlar olarak bilinse de bambu bitkisini çok severler. Bir günde yaklaşık olarak 20 kg bambu tüketebilirler. Bu kadar fazla bambu tüketmelerinin arkasında bambu bitkisinin besin değerinin oldukça az olması yatar. Az besin değeri olan bitkinin tüketilmesi demek gerekli enerjnin sağlanabilmesi açısından fazlaca tüketilmesi demektir. Günde 20 kg bambu tüketilmesi bu şekilde açıklanabilir.

Pandalarda Üreme ve Yaşam Biçimleri

Ömürleri yalnız geçen pandalar içgüdüsel olarak çiftleşme amaçlı bir araya gelirler. Bir yıl içinde toplam çiftleşme süresi 3 gündür. Dişi pandanın hamile kalması ardından 6 ay sonunda yavru dünyaya gelmektedir. Panda yavruları doğduklarında kördür ve dişleri yoktur. Bir panda doğal ortamında 25 yıl kadar yaşayabilir. Bu yaşam süresi hayvanat bahçelerinde özel bakımın getirdiği avantajlar neticesinde 35 yıla kadar çıkabilmektedir.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Filler

Pandalar Hakkında İlgi Çeken Bilgiler

– Erkek pandalar ağaçları işaretlerken amuda kalkarlar.

– Dev pandalar çok rahat ve kendine güvenen yüzücülerdir.

– Vahşi bir dev pandanın yaşam ömrü ortalama 15-20 senedir. Tutsak dev pandalar 30 sene kadar yaşayabilirler.

– Panda yavrusunun göz lekeleri ilk başlarda daire biçimindedir. İlerleyen zamanlarda daireler bir gözyaşı damlası gibi şekil alır.

– Pandalar yamaçlardan aşağı yuvarlanmayı severler. Ayrıca, bu hareketi yaptıklarında genelde tüylerindeki dalları çıkarmaya çalışırlar.

– Pandalar en sevimli hayvanlar arasındadır. Büyük yanakları, kalkık burunları ve masum bakışları ile insanların birçoğunu etkileyebilirler.

– Panda, 1990’dan bu yana nesli tükenmekte olan türlerden biridir. Onlar için en büyük tehdit habitat kaybı ve kaçak avlanmadır. Dünyada 1000 civarında panda, yok olma eşiğinde.

– Bu sevimli hayvan, Çin’de barışın sembolü olmuştur. Yüzlerce yıl önce, Çin’deki savaşan kabileler bir savaşı durdurmak ve ateşkes ilan etmek için üzerinde panda resmi bulunan bir bayrak havalandırdılar.

– Kızıl panda ve dev panda aynı yaşam alanını paylaşıyor ve her iki tür de yok olma tehlikesi yaşıyor.

– Dik durabilen pandalar, kısa arka ayakları nedeniyle güçlü bir duruş sergileyemez.

– Bir pandanın kemiği, aynı boyuttaki başka bir hayvana göre iki kat daha ağırdır.

– Pandalar güvercin parmaklıdır. Başka bir deyişler ön pençeleri içe dönük şekilde yürürler.

– Dişi pandalar senede sadece iki defa yumurtlar.

– Dişi bir yavrunun yetişkin olması beş sene, bir erkek yavrunun ise yedi sene kadar sürer.

– Esaret altındaki anne pandalar, doğadaki annelere göre daha sık ikiz doğurur.

– Yeni doğan pandaların yarısından fazlası, hastalıktan ya da yanlışlıkla anneleri tarafından ezilmekten dolayı ölüyor.1974-89 arasında, pandaların Çin’in Sichuan bölgelerindeki yaşam alanlarının yarısı insan faaliyetleriyle yok edildi.

– Yetişkin bir panda ortalama 90-135 kilogram ağırlıktadır.

– Bir pandanın boğazını bambu kıymıklarından koruyan özel bir astarı vardır.

– Panda, günde 14-16 saat boyunca bambu yer.

Teoman Güneş
Author: Teoman Güneş

Yurt dışında bir şirkette yönetici olarak çalışmaktayım. Boş zamanlarımı güzel dostlarımıza adadım.

İlgili Yazılar