HYH © 2021. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Otçul Hayvanlar
  3. Zebralar

Zebralar

Teoman Güneş Teoman Güneş -

- 6 dk okuma süresi
31 0
zebralar

Zebraların Özellikleri

Zebralar atgiller ailesinden gelen siyah beyaz, göz alıcı görünüşleriyle akıllara kazınan, dikkat çeken canlılardır. Vahşi doğada yaşayan bu canlılar birçok yırtıcı hayvan için besin kaynağı olarak görülmektedir. Hayatlarını birçok zorluğa göğüs gererek sürdürmeye çalışan uysal canlılardır.Hakkında merak edilenlere cevap vermek adına sizler için;  Özelliklerini, nerede yaşar, ne yer gibi sorulara yanıtlar vermeye çalıştık.

Vahşi doğa; büyük küçük her insanın ilgisini çeker. İnsanlar genellikle belgeseller izleyerek vahşi doğa ile ilgili bilgi almak isterler. Zebra; atgiller familyasından bir tür olarak vahşi doğada yerini bulur. Atın yakın birer akrabaları olarak bilinmekle birlikte siyah ve beyaz çizgilerle şekilli postları ile dikkat çeker.

Zebranın ana vatanı hepimizin bildiği gibi Afrika’dır. Aynı atlarda bulunduğu gibi zebralarda da yel adı verilen saçlar vardır. Zebra; genellikle ağaçların seyrek olduğu yerleri sever. Sürü halinde yaşayan hayvanlardır. Hatta antiloplarla birlikte yaşamlarını sürdükdüklerini söylemekte gerekir. Zebra hakkındaki bu kısa bilgilerden sonra şimdi sizlere zebranın öne çıkan özelliklerini anlatmaya çalışalım.

Zebralar

Özellikleri Nelerdir?

Öne çıkan zebra özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Ortalama yaşam süreleri 35 yıl olduğunu söylemek gerekir.
  • Ağırlıkları yaşam bölgesine göre 175 ila 385 kg arasında değişir.
  • Boyları ise 217 ila 246 cm arasında değişiklik gösterir.
  • Enine siyah ve beyaz çizgilere sahip olan zebra; otobur bir türdür.
  • Farklı ortamlarda yaşayabilecek yapıya sahiptir. Ağaçlıkların haricinde açık düzlüklerde de yaşamalarını sürdürebilirler.
  • Tek toynaklı canlılardır.

Zebra; vahşi doğada yaşayan ve birçok yırtıcı için av konumundaki bir canlıdır. Bunun farkında olan zebralar tehlikelere karşı sürekli tetiktedir. Zebralar yapı olarak çok hızlı hareket edebilen canlılar oldukları için, olası tehlike durumunda oradan hemen uzaklaşmakta zorluk çekmezler.

Zebranın fiziksel ve sosyal özellikleri: Uzun bacakları, güçlü kasları ve uzun süre koşmaya dayanıklı geniş bir akciğerleri vardır. Uzun kulaklara ve desenli siyah beyaz deriye sahiptirler.  Zebralar sosyal canlılardır. Büyük sürüler halinde yaşayan uysal canlı türlerinden biridir.

Zebra Nasıl Beslenir?

Afrika kıtasında yaşayan türden birisi olan bu canlılar otçul hayvanlardır. Bir zebranın yaşam ortamında ot ve su bulunmalıdır. Yoğun olarak yaşadıkları bölgede bu ihtiyaçlarını karşılamak oldukça zor olmaktadır. Bu tür besin ihtiyacı aramak amaçlı 50 km yürüdükleri dahi bilinir. Zebralar genellikle Afrika’da bulunan savan otlar ile besin ihtiyaçlarını karşılarlar. Zebralar su ihtiyacı konusunda sıkıntı çekmemek için sulak bölgeleri tercih ederler. Fakat bu bölgelerde pusuya yatmış çeşitli yırtıcı hayvan tehlikesi bulunmaktadır

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Maymunlar

Zebraların besin kaynaklarını kısaca özetlemek gerekirse, otçul sınıfına giren zebralar sadece ot yiyerek yaşamlarını sürdürürler.

Nerelerde Yaşarlar?

Doğal ortamı hepimizin bildiği üzere vahşi doğadır. Olabildiğince geniş alanlarda yaşarlar. Çöl zebraları olarak adlandırılan türleri, Somali, Kenya ve Etiyopya’da yaşamaktadır. Namibya ve Güney Afrika’da yaşayan türe Dağ zebraları ve Sudan, Etiyopya ve Doğu Afrika’da yaşayanlara ise Ova zebraları denilmektedir.

Kurak ve çöl ortamında yaşayan zebralar büyük zorluklar ve tehlikelerle karşısında yaşamaya çalışmaktadırlar. Cılız ağaçlar, çalılar ve otlarla beslenen zebralar, kurak bölgelerde gerekli su ve besin ihtiyacını bulmakta güçlük çekmektedirler . Bu tür alanlarda su kaynakları ve gerekli besin miktarı oldukça azdır. Su ve yiyecek bulabilmek için  gün boyu 50 – 60 km mesafeye katettikleri görülmektedir. Günün sonunda yaşam alanlarına tekrar dönüş yaparlar.

Bu canlıları farklı kılan birçok özellik vardır. Sürüler halinde yaşayan zebralar da görev sorumlulukları vardır. Herhangi bir su kaynağı bulduklarında suyu ilk içecekler belirlenir. ilk olarak en deneyimli dişi zebra gider. Daha sonra küçük zebralar ve en son olarak da yaşlılar su ihtiyaçlarını giderir. Sürüler halinde yaşayan zebra topluluğunda en arkada erkek zebralar bulunur. Zebraların çevreden gelecek tehlikelere karşı almış oldukları birtakım önlemler vardır. Uyku zamanı geldiğinde bütün sürü uyurken iki zebra uyanık kalarak gözcülük yapar ve tehlike anında tüm sürüyü uyandırır.

Vahşi doğada yaşayan bu canlılar hayatlarını sürdürmek adına büyük mücadeleler vermektedirler. Tehlikelere karşı alabilecekleri tek önlem erken davranıp kaçmaktır. Zebraların dikkat çeken göz alıcı desenleri birçok kıyafete ve dekor eşyasına ilham kaynağı olmuştur. Günümüzde bunlara sık sık rastlamaktayız.

Teoman Güneş
Author: Teoman Güneş

Yurt dışında bir şirkette yönetici olarak çalışmaktayım. Boş zamanlarımı güzel dostlarımıza adadım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın