HYH © 2021. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Etçil Hayvanlar
  3. Kaplanlar

Kaplanlar

Teoman Güneş Teoman Güneş -

- 6 dk okuma süresi
36 0
Kaplanlar

Kaplanlar

Kedigiller familyasından olan kaplanlar Panthera cinsindeki en büyük kedidir. Kaplanlar, diğer akrabaları gibi etçil beslenen memeli hayvanlardır. Ayrıca kürkü turuncu renginin üzerine kahverengi çizgileri olan, cüsseli bir hayvandır.

Kaplanların Özellikleri

Kaplanlar diğer kedigillerden en büyük ve en korkutucu olanıdır. Günümüzde kaplanları insanlardan başka avlayabilen hayvan cinsi yoktur. Kaplanın boyu yaklaşık üç metre civarındadır ve boyu ise ortalama 250 kilo ağırlığındadır.

Kaplanların göz rengi sarıdır, kürk rengi turuncudur ve kürklerinde bulunan kendilerine has uzun kahverengi çizgiler ile dikkat çekmektedir. Ayrıca kaplanların kulak arkalarında bulunan büyük beyaz noktalar sayesinde kaplanlar arasında iletişim sağlandığı bilinmektedir. Kaplanlar sürü halinde gezmekten hoşlanmayan, asosyal kedilerdir. Ortalama yaşam süreleri yirmi beş yaş olarak bilinmektedir.

Kaplanlar çok iyi koşabilir ve yüzebilirler. Yüzmeyi çok seven kaplanlar, nehirdeki en tehlikeli hayvan olan timsahı bile kolaylıkla avlayabilmektedirler. Ayrıca kaplanların avlanması yasak olsa da bazı avcılar gizlice, sadece görkemli kürkleri için kaplan avlamaktadır fakat kolay kamufle olabilen kaplanları avlamak biraz zordur.

Kedigillerin en büyük familyasından olan kaplanlar hakkında ilgi çekici bilgilerden bahsetmek gerekirse; kaplanlar kükredikleri zaman sesleri yaklaşık üç km uzaklığa ulaşabilmektedir. Ayrıca kaplanların günümüzde beslenilen evcil kediler ile DNA’sı %95 oranında uyuşmaktadır. Yani kediler, kaplanların kükreyemeyen minik minyatürleridir diyebiliriz.

Kaplan avı bütün dünyada yasak olsa da özellikle bazı insanlar gizlice kaplan avlamaktadır. Amerika kıtasında ise kaplan sahiplenmek yasal olduğu için Amerika’da yaşayan pek çok kişi kaplan sahiplendirmiştir. Sahiplenilen kaplanların bir kısmı sirklerde gösteri için kullanmaktadır. Vahşi ortamda yaşayan kaplanlar sayıca sahiplenilen kaplanlardan daha azdır.

Kaplanların Beslenme Şekli

Kaplanlar bireysel avcılık konusunda en başarılı memeli hayvanlardan birisidir. Genellikle avına sinsice yaklaşan kaplanlar o kocaman cüsselerine rağmen sessizliklerini çok iyi bir şekilde korurlar. Avlarına çok yaklaşan kaplanlar gizlice avlarının boğazlarına atlarlar ve güçlü çeneleriyle avlarının boğazını kırıp nefessiz bırakarak ölmelerini sağlarlar.

Kaplanların koca patileri vardır ve pençeleri çok güçlüdür. Bu sebeple kaplanlar büyük cüsseye sahip avlarını da kolaylıkla avlayabilmektedir. Hem güçlü patileriyle, hem güçlü çene kemikleriyle ve atiklikleriyle küçük ve büyük hayvan fark etmeden kolaylıkla avlanabilmektedir. Özellikle geyik, yaban domuzu, fil ve gergedan eti yiyen kaplanlar kuş, tavşan, kirpi, balık, leopar, ayı ve timsah gibi bütün canlıları avlayabilir. Kaplanlar hiçbir zaman av olmazlar ve sürekli avlanırlar. Özellikle avlanması en zor, en tehlikeli hayvan olan ayılar bile kolaylıkla bir kaplanı alt edemez, aksine kaplanlara av olurlar. Kaplanlar bir günde yaklaşık yirmi kilo et tüketmektedirler.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Ayılar

Kaplanlar

Kaplanlarda Üreme

Kaplanların çiftleşmek için belirli dönemleri yoktur. Çiftleşme arayışında olan dişi kaplan en güçlü erkek kaplanı kendisine eş seçer. Böylelikle doğacağı bebekleri erkek kaplan gibi güçlü olacaktır. Dişi kaplanların hamilelik süreleri yüz on gündür ve yüz on gün sonrasında iki ila dört yavru kaplan doğumu gerçekleşmektedir.

Kaplanlar Nerede Yaşar?

Kaplanlar nerede yaşar? Kaplanlar türlerine göre çeşitli bölgelere dağılmıştır. Bu bölgelerden birisi en bilindik olan Bengal’dır. Bengal’da kaplanlara rastlamak çok olağan bir durumdur. Ayrıca Asya kıtasının bazı ormanlarında, Bali, Sumatra, Sibirya, Çin, Sunda ve Hazar kıyılarında da kaplanlar yaşamaktadır.

Kaplan türleri iki farklı şekildedir. Turuncu ve kahverengi çizgili kaplanlar ve beyaz ve siyah çizgili olan kar kaplanları olarak ikiye ayrılmaktadır. Kar kaplanlarının bütün bir çoğunluğu Sibirya bölgesinde yaşamaktadır. Kar kaplanlarının gözleri buz mavisidir ve çoğu kar kaplanının gözlerinde şaşılık bulunmaktadır. Ayrıca Sibirya’da yaşayan kar kaplanları, diğer kaplan türünden dört kat fazlaca soğuğa dayanıklı kürklere sahiplerdir.

Kaplanlar diğer kedigillerden farklı olarak suyu çok severler ve suda yüzmekten zevk alırlar. Ayrıca su tüketimine de büyük ölçüde önem vermektedirler. Bu sebeple kaplanlar suya yakın yerlerde bulunmak isterler. Sulak ortamda bulunan avlarını da kolaylıkla avlayarak hem besin hem de su ihtiyaçlarını karşılarlar.

Kaplanların Ömrü

Ortalama kaplan ömrü yirmibeş yıl civarında olmaktadır. Kaplanların uzunca ömürlerini yaşayabilmeleri için iyi bir avcı olmaları gerekmektedir. Beslenme konusunda şanslı olan kaplanlar ortalama ömürlerinden daha fazla yaşayabilmektedir. Kaplanlar yaralanmamak için boynuzlu büyük cüsseli hayvanlara saldırmazlar fakat onların yavrularını avlarlar.

Teoman Güneş
Author: Teoman Güneş

Yurt dışında bir şirkette yönetici olarak çalışmaktayım. Boş zamanlarımı güzel dostlarımıza adadım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın